Er zijn veel dingen die je moet weten als je een productiebedrijf opstart. Zowel administratieve dingen als praktische dingen, en ook nog eens een hoop logistiek. Ik dacht dat ik zo’n beetje alles wel onder de knie had, totdat een van mijn medewerkers me vroeg waarom we eigenlijk geen steekwagens gebruikten in het magazijn. Ik had geen idee waarom, of wat een steekwagen was. Dus, voor alle onwetende eigen bazen die mij zullen volgen: hier is alles wat je moet weten over steekwagens.
Het ontwerp
Er zijn verschillende soorten steekwagens voor verschillende soorten vracht (afhankelijk van zowel grootte als gewicht), maar het algemene ontwerp blijft hetzelfde. Een steekwagen is een langwerpige handkar waarmee je objecten over een niet al te lange afstand kan verplaatsen. Hij heeft twee wielen en twee handvaten, en een platte metalen plaat die onder dozen of andere voorwerpen geschoven kan worden. Dan wordt de steekwagen naar achter gekanteld, zodat het object tegen de stangen leunt waar bovenaan de handvaten aan bevestigd zijn, en zo dus makkelijk naar voren of naar achteren gerold kan worden.
Wat kost dat?
Dus, nu wist ik wat een steekwagen was, maar nog niet waar ik ze kon bestellen, of hoeveel steekwagens gemiddeld kosten. Natuurlijk hangt de prijs van je steekwagen af van de grootte van het plateau aan de onderkant (wat dan op zijn beurt weer bepaald hoeveel spullen je tegelijkertijd kan vervoeren). Er zijn steekwagens met een plateau van 250 x 220 mm, die kunnen zo’n 250 kg dragen en kosten zo tussen de 50 en 60 euro per stuk. Ook zijn er steekwagens van een groter formaat, met een plateau van zo’n 360 x 330 mm, die ongeveer 300kg kunnen dragen en tussen de 120 en 160 euro kosten. Ook heb je nog zoiets als een elektrische steekwagen, ook wel een pompwagen genoemd, die in plaats van een kleiner metalen plateau twee grote stalen armen heeft, die enorme pallets of andere grote vrachten kunnen vervoeren. Deze worden vaak gebruikt voor het leeghalen van vrachtwagens, waar kleine steekwagens soms te kort schieten. De prijs voor een pompwagen is dan ook meteen een stuk hoger (maar hij rijdt wel zelf, dus je hoeft niet te duwen), tussen de 1,000 en 1,500 euro.
Dus, nu weten we allemaal precies wat steekwagens zijn en hoeven we nooit meer een gênant gesprek te voeren met een medewerker over dat je niet weet wat steekwagens nu eigenlijk zijn. Ook weer een last van de schouders.