Home Duurzaamheid Isolatiemateriaal levert je veel geld op

Isolatiemateriaal levert je veel geld op

0
Isolatiemateriaal levert je veel geld op

Wanneer je een huis hebt gekocht ben je natuurlijk helemaal in de wolken. Dit is jouw droomhuis, hier ga jij de rest van je leven wonen met je kinderen, je partner en je huisdieren. Toch is het ook wel slim om even van je roze wolk af te stappen en goed te kijken naar de praktische zaken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de isolatie? Waait de wind door je huis of is het behaaglijk? Je kunt veel dingen zelf wel zien (bijvoorbeeld of er überhaupt isolatiemateriaal is aangebracht), maar andere zaken zijn slim om aan de vakman over te laten. Hij kan zien of het gebruikte isolatiemateriaal nog in goede conditie is. Vervangen is niet altijd nodig, maar kan wel verstandig zijn, als je de boel toch open hebt…

Isoleren is belangrijk

Het verloren gaan van warmte kan namelijk een flinke aanslag zijn op je financiën. Als je voor de mussen stookt, en het warmer is in de tuin dan binnen, dan gaat er toch iets niet goed. Ook is isoleren beter voor het milieu. Jij hoeft minder te stoken en de energiecentrales hoeven dan dus minder stroom en gas te produceren. Dat is dus een win-win-situatie. Toch is het aanschaffen van het juiste isolatiemateriaal best een aanslag op je budget. Zeker als je je bedenkt dat je er helemaal niets meer van ziet als alle wanden en plafonds eenmaal zijn afgewerkt.

Isolatiemateriaal verwerken kun je zelf

Als je een beetje handig bent, dan kun je bijvoorbeeld prima de zolder zelf isoleren. Je timmert rachels op de juiste afstand en plaatst daar het isolatiemateriaal achter. Door goed te isoleren, voorkom je dat de warmte via je dak verdwijnt. Andere soorten van isoleren zijn meer geschikt voor experts. Denk dan bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie of isolatie van de kruipruimte onder je huis. Dit is echt vakwerk dat je dus beter aan de vakman kunt overlaten.

Isoleren levert altijd wat op

Om te beginnen dus warmte. Je kunt de centrale verwarming een standje lager zetten wanneer je huis goed is geïsoleerd. Zo bespaar je flink op gas en elektriciteit. Dat zie je direct op de rekeningen en natuurlijk op het jaarlijkse overzicht. Maar wist je dat goede isolatie ook in de hete zomer zijn werk doet? Dan voorkomt het juist dat de warmte je huis kan binnendringen. Wanneer je aanvullende maatregelen neemt, zoals bijvoorbeeld het gesloten houden van de gordijnen of andere raamdecoratie, krijgt de warmte geen kans om zich te nestelen in je huis. Hierdoor blijft het binnen heerlijk koel.