Die vraag komt onherroepelijk ooit in je leven als je werkzaam bent in een willekeurig bedrijf en deel uitmaakt van een willekeurig team. Soms heb je geluk en heb je een heel enthousiaste collega die erg blij wordt van welke organiseerklus dan ook. Het kan natuurlijk zo zijn dat je zelf diegene bent. Of het is zo dat er gerouleerd wordt, zodat de verantwoordelijkheid gedeeld wordt. Mijn ervaring is dat het vaak neerkomt op dat laatste en daarom zeg ik: ooit is het zover dat jij de organisator bent van het teamuitje. Of je dat nou leuk vindt of niet. Maar vaak is het zo dat je dit samen met een collega doet en met een beetje geluk ook nog eens een collega naar keuze. En het kan zomaar zo zijn dat je tijdens het samenstellen van het programma erachter komt dat je het eigenlijk best leuk vindt om te doen. Of er in elk geval geen hekel aan hebt.
Een ochtend en een middag
Meestal bestaat een teamuitje uit verschillende delen. Een ochtend en een middag, soms ook een diner daaropvolgend. Het kan ook alleen een middag en een diner zijn. Het ligt er een beetje aan hoe druk het is op het werk en dus of er een hele dag of slechts een dagdeel aan besteed mag worden. Daarnaast zijn er altijd wel collega’s die kinderen aan het eind van de dag van school moeten halen of 's avonds andere verplichtingen hebben waar ze moeilijk onderuit komen. Het is dus vaker makkelijker plannen zonder een diner, zodat je straks niet met slechts de helft van het team aan tafel zit. Soms is het de bedoeling dat het hele uitje in het teken van ontspanning staat, maar het kan ook zijn dat er wordt beslist om de dag in te delen in een serieus en een ontspannen gedeelte. Bij het serieuze gedeelte ga je bijvoorbeeld overleggen met elkaar waar komende maand, half jaar of jaar de nadruk op te leggen in het werk dat moet gebeuren. Of bijvoorbeeld vergaderen over een specifiek onderwerp waar jullie als team mee te maken hebben. Het is dan een slim idee dat op een andere locatie te doen dan je gewend bent. Het doet iets met je in een andere omgeving te zijn dan het oude vertrouwde kantoor waar jij en je collega’s elke dag al rondlopen. Je gaat dus op zoek naar een mooie of onalledaagse vergaderlocatie. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het misschien handig is eerst het andere gedeelte van het uitje te bepalen. Dan heb je een bepaalde plaats en activiteit gekozen en kan je daar in de buurt een geschikte vergaderlocatie zoeken.
Activiteiten
Het ligt er een beetje aan wat voor type mensen je in je team hebt, want uiteraard vindt niet iedereen alles leuk. Zo kan je kiezen voor een sportieve of creatieve activiteit, maar je kan bijvoorbeeld ook een rondvaart maken door de grachten of een rondleiding krijgen bij een fort of in een voetbalstadion. Het kan best een uitdaging zijn om iets te kiezen waarvan je denkt dat iedereen er wel voor te porren zal zijn. Als het overgrote deel van je team super sportief is, maar men name één collega niet, dan is het niet zo aardig om toch iets heel actiefs te gaan doen. De benaming ‘teamuitje’ zegt het al: het is de bedoeling dat iedereen meedoet en het naar zijn of haar zin heeft. Als je niet precies weet wat je collega’s in hun vrije tijd doen en dus niet wat hun interesses zijn, kies dan voor iets algemeens. Zo kan je bijvoorbeeld in Eindhoven roofvogels laten vliegen. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand dat heel eng vindt, maar grote kans dat als die persoon niet zelf mee wil doen, het wel spannend vindt om op een afstandje te kijken. Het is een bijzondere activiteit samen mee te maken. Er is ook makkelijk een mooie vergaderlocatie Eindhoven te vinden en een leuke stad om een hapje met elkaar te eten. Zie je: voor je het weet, heb je de hele planning al rond.