Home Inrichting Telefonie

Telefonie

0
Telefonie

Tegenwoordig beschikt vrijwel iedereen in ons land over één of meerdere mobiele telefoons. Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld maar dit is niet altijd zo geweest. Het begon allemaal met de vaste telefoon. Over het algemeen wordt de uitvinding van de telefoon toegeschreven aan Alexander Graham Bell, die in 1876 als eerste patent op de telefoon aanvroeg. In Nederland wordt in 1881 in Amsterdam de eerste telefooncentrale in gebruik genomen. In eerste instantie zijn er slechts negenenveertig abonnees. In de jaren die volgen gaat de ontwikkeling hard: in 1960 zijn er al een miljoen mensen aangesloten op het telefoonnetwerk. De telefoons met draaischijven werden gedurende de jaren vervangen door telefoons met druktoetsen. Vervolgens kwamen er ook toestellen op de markt waarmee je binnen een bepaalde afstand van je basisstation, draadloos kon bellen. Weer later werd de vaste telefonie uitgebreid met de komst van mobiele telefonie.

Mobiele telefonie

In Nederland werd het eerste gsm-netwerk in 1994 in gebruik genomen. In die tijd was KPN de enige aanbieder. Gedurende de jaren zijn er ontelbaar veel aanbieders van mobiele telefonie bijgekomen. Waren het eerst de mobiele telefoons waar alleen mee gebeld kon worden, tegenwoordig is een smartphone de meest gekozen optie. Smartphones zijn er in vele soorten en maten. Het loont dus zeker om voor je aankoop te kijken bij meerdere aanbieders. Op telefoons vergelijken zal je een ruim aanbod van alle mogelijkheden aantreffen. Je hebt de keuze uit telefoons met en zonder abonnement. Vaak wordt de keuze gemaakt om een smartphone in combinatie met een 1 of 2-jarig abonnement aan te schaffen. Je kunt de aanschafkosten dan eventueel gedurende die periode maandelijks aflossen. Zo wordt het voor veel mensen extra aantrekkelijk om een dure smartphone aan te schaffen.

Toekomst van de telefonie

Door de komst van de mobiele telefoon is het aantal mensen met een aansluiting voor een vaste telefoon drastisch afgenomen. Veel ouderen beschikken nog wel over een vaste aansluiting. De verwachting is dat de smartphone de komende jaren voor steeds meer handelingen gebruikt zal gaan worden. De smartphone zal steeds meer als betaalmiddel gebruikt gaan worden. Ook zal de smartphone steeds meer gaan fungeren als afstandsbediening om apparaten in bijvoorbeeld je huis met elkaar te laten communiceren. De ontwikkelingen zullen steeds geavanceerder worden, het kan zomaar zijn dat je met een specifieke scanfunctie alvast een foto van je gebit neemt voordat je naar de tandarts gaat, dan weet je alvast hoe het ervoor staat…