Home Ondernemen Maak van je heg een sprookjesheg

Maak van je heg een sprookjesheg

0
Maak van je heg een sprookjesheg

Vandaag wil ik het hebben over planten en om precies te zijn over klimplanten. Klimplanten zijn voor mij dé uitkomst om een sierlijke, groene oase te creëren. Ze zijn geschikt voor grote en kleine tuinen, voor voor-en achtertuinen, moestuinen en zelfs balkons (vooral balkons!). Maar hoe maak je een keuze uit de honderden, misschien wel duizenden soorten klimplanten? Je hebt de klimop (Hedera), de wilde wingerd (Parthenocissus), de kamperfoelie (Lonicera), de clematis, de blauwe regen (Wisteria) en nog talloze andere soorten. Om de keuze wat makkelijker te maken gaan we het vandaag alleen hebben over de clematis.

Verschillende soorten

De clematis is misschien wel de bekendste klimplant, maar wist je dat er heel veel verschillende soorten van zijn? Naast de meeste soorten die in de zomer bloeien van juni tot augustus zijn er ook vroegbloeiende soorten die al in maart bloeien en zelfs groenblijvende exemplaren, die het hele jaar door hun groen behouden. Wanneer je de clematis online koopt en hij geleverd wordt kun je hem direct overplanten en bloeit hij vaak nog in het jaar van aankoop. De clematis is een dankbare plant die onder normale tuinomstandigheden groeit en verder geen speciale zorg behoeft. Wel heeft de clematis een pergola of hekwerk nodig om zich aan op te trekken. Vooral de jonge plant moet in het begin goed geholpen worden om zich aan de pergola of het hekwerk te hechten. De clematis kan ook goed gecombineerd worden met een hedera (zie hierboven), plaats deze dan in rijen naast elkaar en de kleurrijke clematis zal zich mengen met de sterke hedera. Voor meer tips over het plaatsen van de clematis en voor tips over het snoeien kijk even bij de 'snoeitips'.

Een heus kleurenpalet

Wanneer je er eenmaal uit bent dat je de clematis in je tuin wilt moet je nog een keuze maken welke soorten en kleuren je wilt. Zoals ik hierboven noemde kun je kiezen uit vroegbloeiers, groenblijvers en de ‘zomerbloeiers’. Die keuze is aan jou en hangt wellicht af van de andere soorten planten in jouw tuin of op het balkon. Je kunt je keuze ook baseren op de kleuren van de bloemen. De clematis geeft zeer diverse kleuren bloemen: van lichtblauw tot dieppaars, van lichtroze tot donkerrood en van wit tot crème en geel. Ik zelf houd er erg van om het hele kleurenpalet te gebruiken in de tuin. Ik zou de heg bijvoorbeeld links beginnen met witte en lichtblauwe bloemen, overgaand in roze en paars met rode accenten. Verder naar rechts zou ik de kleuren dan gespiegeld met de linkerkant weer verder laten gaan. Een heg met pracht en praal en kleuraccenten. Zo maak ik van mijn heg een sprookjesheg.