Home Ondernemen Een goede collega

Een goede collega

0
Een goede collega

Je kent dat wel: je komt van je werk en je bent moe. Niet eens van de drukte, maar fysiek. Je hebt eigenlijk nooit last gehad van je rug, je nek of je armen, maar nu begin je je toch ouder te voelen door de pijntjes die je begint te krijgen. Je begint te rekken en te strekken om de pijn weg te halen, maar veel haalt het niet uit. Vroeg of laat komen ze terug. Blijkbaar zit je niet goed. Dus zoek je op internet tips hoe je beter achter je computer kan zitten. Nu je erbij nadenkt, heb je hier ook eigenlijk nooit veel aandacht aan besteed. Je vond het altijd een beetje overdreven gedoe van die collega die er steeds op hamert dat ‘je wel goed moet zitten!’ Maar nu ben jij blijkbaar aan de beurt om op dat soort dingen te moeten gaan letten. Nu je erover nadenkt, is het eigenlijk best schrikken hoeveel uren je op een dag zit. Zittend in de auto, zittend achter je computer, zittend voor de buis. Als kind was je veel beweeglijker. Je sportte toen bovendien nog bijna elke dag en jullie hadden toen een hond thuis die je regelmatig uitliet. Je besluit om die ene collega toch wat serieuzer te gaan nemen en op te gaan letten of je wel goed achter je computer zit.

Een goede stoel en een goede houding

Je struint wat op internet en uiteraard is daar een overvloed aan informatie te vinden. Snel blijkt dat het belangrijk is een goede stoel te hebben. Daar begint het allemaal mee. Een nieuwe wereld gaat voor je open en wel de wereld van de ergonomisch verantwoorde stoelen. Wat zijn er veel en wat zijn er veel aspecten van de stoel die een verschil kunnen maken in jouw zitervaring. Je besluit dit toch anders aan te pakken en die ene collega eens aan te spreken. Ze is natuurlijk erg blij dat je het nu eindelijk serieus neemt en ze vertelt je over de bureaustoel die je nu hebt en hoe je die het beste af kan stellen. Je moet even wennen aan je nieuwe houding die je nu in de stoel hebt, maar gaat ervan uit dat het beter voor je is en het verschil snel zal merken.

Een betere stoel dan je goede stoel

Wel merkt je collega op dat als jij last van je nek hebt, je met je huidige stoel misschien te weinig steun zal hebben. Je stoel zou een hogere rugleuning moeten hebben of een hoofdsteun. Zij weet er wel raad mee. Ze vertelt dat ze heeft voorgesteld bij de leidinggevende om bij alle collega’s langs te gaan om te checken of ze goed zitten en de goede stoel hebben. Eventueel zou het dus nodig zijn ergonomische bureaustoelen te bestellen. Haar manager zou het voorleggen aan de directie. Mocht het nodig zijn de directie te overtuigen van de noodzaak, dan kon jij hen vertellen over je pijntjes. Als je dat wilde, uiteraard. Je had nooit gedacht ergens ingezet te worden als ervaringsdeskundige en al helemaal niet als het ging over een slechte zithouding en een goede stoel. Maar door de last die je hier en daar hebt van je lichaam, heb je door dat dit inderdaad wel belangrijk is. Dus een week later zit je toch een beetje besmuikt in de directiekamer te vertellen over die pijntjes. Maar er wordt serieus naar je geluisterd en ze stemmen in met het plan van je collega. Zo zie je maar wat voor betere situatie je kan creëren met elkaar. Met een positief gevoel ben je die dag naar huis gegaan.