Home Duurzaamheid Het mooie weer komt er aan: fietsen dus!

Het mooie weer komt er aan: fietsen dus!

0
Het mooie weer komt er aan: fietsen dus!

De lente nadert met rasse schreden. En dus wordt het tijd om buitenactiviteiten te gaan bedenken. Fietsen staat bij veel mensen met stip op 1. En dat is natuurlijk niet zo gek. Het is vermaak voor het hele gezin, je haalt een frisse neus, werkt aan je conditie en je ziet onderweg ook nog eens wat. Maar dan is het dus wel zaak om te zorgen dat alle fietsen in het gezin in topconditie zijn. En dat je kinderen nog op hun fiets passen. Een kinderfiets gaat vaak jarenlang mee, maar kinderen groeien en zullen dus van tijd tot tijd een nieuwe fiets nodig hebben.

Een kinderfiets aanschaffen: waar let je op?

Bij de aanschaf van een kinderfiets zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Allereerst de wielmaat. Die is vaak aangegeven in inch. Ook staat er bij kinderfietsen vaak aangegeven voor welke leeftijd een fiets (gemiddeld) geschikt is. Valt jouw kind binnen het gemiddelde, dan heb je zo de juiste fiets gevonden. Is jouw kind juist iets groter of kleiner dan gemiddeld? Dan zul je iets beter je best moeten doen, maar dat is niet onoverkomelijk.

Vraag je kind naar zijn of haar voorkeur

Jij kunt zo'n klein roze fietsje wel heel schattig vinden voor je dochter, maar zij moet er op fietsen. Kinderen weten al van jongs af aan welke kleuren ze mooi vinden en welke niet. Door een fiets in de kleur te kiezen die de voorkeur heeft van je kind, zorg je al voor meer fietsplezier. Zeker wanneer je ook nog even zorgt voor een helm in een bijpassende kleur. Helmen zijn tegenwoordig niet meer uit het straatbeeld weg te denken en ze bieden natuurlijk veel veiligheid. Het is dus verstandig om bij de fiets direct een goede helm aan te schaffen. Hiervoor kun je het best even naar een winkel gaan. Online passen is toch een beetje lastig.

Verkeersles op school? Oefenen in de wijk

Kinderen moeten al van jongs af aan veel leren, ook over veiligheid in het verkeer. Ze weten al snel dat ze bij het oversteken goed moeten kijken en oogcontact moeten maken met bestuurders van voertuigen. Maar een kind op een kinderfiets kan soms een ongeleid projectiel zijn. Door de snelheid op de fiets zien ze gevaarlijke situaties over het hoofd. Het is dus zaak goed te oefenen in de eigen wijk. Aangevuld met verkeersles op school zorg je dan voor de best mogelijke kinderverkeersopleiding die er bestaat.