vrijdag, juli 12, 2024

Een leven lang blijven ondernemen

Aangeraden

Ondernemers zijn vaak actieve, bevlogen mensen. Mensen met een passie die van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Mensen die niet van stilzitten houden, en die altijd wel weer een nieuw idee hebben. Ondernemers zijn dan ook vaak mensen die niet stoppen met werken, maar nog tot op hoge leeftijd bezig blijven. En dat is mooi, want het ondernemen kan voor veel plezier en invulling van de dagen zorgen. Maar je zult merken dat er wel een paar dingen veranderen als je ouder wordt. In deze blog geven we wat tips hoe je ook op hoge leeftijd nog met plezier kunt ondernemen.

Maak gerichte keuzes

Wie ouder wordt zal helaas merken dat je energie wat afneemt. Dit hoort er helaas bij, en hier kun je niet zoveel aan doen. Maar hou hier wel rekening mee: zaken die je vroeger makkelijk en zonder moeite afgingen kunnen nu wel eens veel meer van je vragen. Als je besluit om tot hoge leeftijd door te werken, maak dan wel keuzes is waar je je tijd en energie aan wilt besteden. Je hoeft niet elk project aan te nemen, maak keuzes en hou je bezig met zaken die je ook veel teruggeven. Besteed je tijd slim, en doe geen dingen tegen je zin.

Kies voor comfort

Als je ouder wordt kun je je helaas ook te maken krijgen met allerlei lichamelijke ongemakken. Neem jezelf dit niet kwalijk, maar ondersteun jezelf zo veel mogelijk waar dit kan. Als je merkt dat je niet meer fijn in je normale bureaustoel zit, gun jezelf dan een nieuw en ergonomisch verantwoord model. Als je merkt dat je gehoor minder wordt, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een gehoorapparaat. Dit maakt klantcontact of belangrijke telefoontjes wel zo gemakkelijk. Je kunt ook online een hoortoestel kopen. En als je merkt dat je bijvoorbeeld toe bent aan een andere auto, eentje met een lage instap bijvoorbeeld, schaf die dan aan. Zo reis jij met meer comfort naar je klanten.

Ontspanning hoort er ook bij

Juist als je wat ouder wordt is ontspanning ook heel belangrijk. Geen inspanning zonder ontspanning, en het is belangrijk dat jij hier een balans in vindt. Dus ga eens lekker wandelen als de zon schijnt, in plaats van achter je bureau te blijven plakken om nog het een en ander af te maken. Die taken kunnen ook later gedaan worden. Je levenskwaliteit doet er meer toe dan het afvinken van je to-do list. Zorg voor genoeg ontspanning en zo kun jij ook op hoge leeftijd nog actief blijven in je onderneming.

 

Recente berichten

Trends in wandtegels voor de keuken en het toilet

De wereld van interieurdesign is altijd in beweging, en dat geldt zeker voor wandtegels in de keuken en het...

More Articles Like This