vrijdag, juli 12, 2024

Vibratie monitoring in de bouw

Aangeraden

Bij de bouw en infra is vibratie monitoring zeer belangrijk. Tijdens werkzaamheden zoals het bouwen en slopen is het bijhouden van deze gegevens zeer belangrijk. Trillingen die tot schade kunnen leiden zijn met metingen te herkennen. Trillingen die vervelend zijn voor personen daarbij ook. Het verzamelen en analyseren van deze data kan een gemakkelijker met goede software. Met de SBR-A en SBR-B meetapparatuur en de juiste software kun trillingsmonitoring voor in bouw effectief uitvoeren en daardoor schade voorkomen. 

Vibratie monitoring 

Bij bouw- en sloopwerkzaamheden komen trillingen vrij. Dit gebeurd door het gebruik van zwaar materieel en het verplaatsen van zware materialen. Door vibratie monitoring in te zetten kun je de hoeveelheid trillingen vastleggen met precieze metingen en analyses. Dit is belangrijk om binnen de toegestane normen te blijven. De trillingen die zich via de grond verplaatsen kunnen naast hinder ook voor schade zorgen. Denk aan schade aan woningen en in zware gevallen aan instorting. Door binnen de normen te blijven voldoe je aan de richtlijnen en voorkom je vervelende situaties. Met meetapparatuur en speciale software kun je dit monitoren.

SBR-A en SBR-B normen

Om te meten of vibraties, trillingen, binnen de toegestane normen blijven kun je met softwareprogramma’s de opgedane gegevens meteen analyseren. Met speciaal apparatuur kun je meten of de trillingen de toegestane normen overschrijden. Onder SBR-A vallen de trillingen aan gebouwen. Onder SBR-B valt de invloed van trillingen op mensen in gebouwen. Na het meten op locatie kun je dit met software analyseren. Voor het verzamelen en analyseren van de gegevens kan er gebruik worden gemaakt van een cloud platform. Je kunt dan vanaf elk apparaat je data inzien. 

Softwareprogramma’s en meetapparatuur

Voor het meten van vibraties is speciaal meetapparatuur ontwikkeld. Voor SBR-A en voor SBR-B is een verschillende frequentiebereik belangrijk. Bij een trillingsmeter is het belangrijk om te kijken naar het frequentiebereik van de meter omdat tussen SBR-A en SBR-B een groot verschil zit. Voor een SBR-A meting is een heel ander frequentiebereik nodig dan voor SBR-B meting. De SBR-B heeft een groter dynamisch bereik nodig in tegenstelling tot SBR-A. Het apparaat moet bij de metingen lage frequenties onder de 1 Hz kunnen filteren en hoge frequenties moeten weggefilterd worden. Het aantal Hz wat daartussen over blijft is het bereik van het apparaat dat gemeten kan worden. In vergelijking met de SBR-A meting moet dit bij de SBR-B meting circa tien keer nauwkeuriger.

Recente berichten

Trends in wandtegels voor de keuken en het toilet

De wereld van interieurdesign is altijd in beweging, en dat geldt zeker voor wandtegels in de keuken en het...

More Articles Like This