vrijdag, juli 12, 2024

Het belang van een schone werkplek

Aangeraden

Het behouden van een schone werkplek en een opgeruimde omgeving is meer waard dan alleen de intrinsieke hygiënische waarde. Verschillende studies hebben aangetoond dat er een aantal belangrijke effecten zijn die een schone werkplek meebrengen, die samen de productiviteit van werknemers bevordert. Daar zijn verschillende redenen voor, en die ga ik je straks uitleggen. Het is niet altijd even leuk om schoon te maken of op te ruimen, maar het heeft echt zo zijn voordelen!

Een opgeruimde omgeving geeft rust

Op veel werkplekken, met name kantoren, vormt papierwerk het grootste gedeelte van de rommel. Documenten leg je snel eventjes ergens neer, en dan pak je het volgende document, enzovoorts totdat alle bureau's vol liggen met papieren. Dit heeft een aantal vervelende effecten, niet in de minste plaats dat het lastig is om spullen terug te vinden. Studies hebben aangetoond dat een opgeruimde omgeving voor rust in de gedachten zorgt. Als alles op het bureau netjes georganiseerd is, dan is het voor de persoon ook makkelijker om zijn of haar gedachten te organiseren. Daartegenover is het juist stressvol als het bureau een oneindige stapel papier lijkt. Documenten niet kunnen vinden is ontzettend frustrerend. Om dit tegen te gaan kan je een beleid invoeren om papieren documenten zo veel mogelijk direct te sorteren en op te bergen.

Schoonmaken geeft voldoening

Het geeft een goed gevoel wanneer je na een sessie opruimen en schoonmaken het resultaat kan bewonderen. Je kan alles weer vinden, en je hebt ruimte om te lopen en om jezelf te bewegen zonder dat je van alles omstoot. Dit gevoel kan een motiverende werking hebben voor andere werkzaamheden. Een momentje om samen op te ruimen in het midden van de week kan productiviteit boosten en doet ook wonderen voor de samenwerking.

Ziektes

Als er veel vuil ligt, met name organisch materiaal, dan is dat een broeikas voor bacteriën en andere ziektekiemen. Daarbovenop komt dat als iemand ziek is, dat een slecht beleid rondom hygiëne er voor kan zorgen dat andere mensen ook aangestoken worden. Om dit tegen te gaan moet er een goed beleid zijn omtrent hygiëne. Handen zo veel mogelijk wassen, en contact met vuil vermijden. Dat betekent handschoenen dragen, geen GFT-bak in een kantoorruimte, en bijvoorbeeld pedaalemmers. Een goede plek om vuil te storten, door bijvoorbeeld afvalbakken te huren van MKB-afval.

Representatief

Als er klanten over de vloer komen, dan is het natuurlijk geen gezicht als er een berg met vuil ligt. Door de ruimte schoon en opgeruimd te houden weet je zeker dat het pand altijd representatief is voor jouw bedrijf, en dat geeft ook weer belangrijk vertrouwen.

Recente berichten

Trends in wandtegels voor de keuken en het toilet

De wereld van interieurdesign is altijd in beweging, en dat geldt zeker voor wandtegels in de keuken en het...

More Articles Like This